dinsdag 23 november 2010

Requiem voor een soort

Gisteravond Clive Hamilton's boek uitgelezen, Requiem for a Species - why we resist the truth about climate change. Nadere info op http://tiny.cc/ksw3s
Een confronterend en indrukwekkend werkstuk, waarin veel lijnen parallel lopen met De Aarde heeft Koorts dat ik samen met Erik van Praag en Judy McAllister  schreef. 


Kern van Hamilton's boek is: de werkelijkheid over klimaatverandering moet onder ogen worden gezien. Die is dat 4 graden temperatuurverhoging nu al onvermijdelijk is, en de wereld drastisch zal doen veranderen. Komt behoorlijk overeen met de laatste Energy Outlook van het International Energy Agency, waarin 3,5 graad verhoging al zo goed als onvermijdelijk is. En met het meest optimistische Shell-scenario Blueprints dat op 550 ppm CO2 uitkomt (een slordige 3 graden temperatuurstijging) en dat iedereen die bij de presentatie ervan in de zaal zat aan de optimistische kant vond. 


Alleen door de werkelijkheid te durven zien, de gevoelens van wanhoop die daarop kunnen ontstaan toe te laten en zowel de situatie als deze wanhoop te accepteren, wordt de weg naar zinvol handelen geƫffend. Handelen dat voortkomt uit ongefundeerd optimisme is tot mislukken gedoemd. Of zoals Hamilton het kort samenvat:
Despair - Accept - Act.